Predstavniki petnajstih držav Evropske unije, Japonske, EURATOM-a, EUROfusion-a in F4E so 16. marca 2023 na prvem sestanku usmerjevalnega odbora uradno potrdili pričetek gradnje IFMIF-DONES v Granadi v Španiji. Svoja predstavnika v usmerjevalnem odboru ima tudi Slovenija. Našo državo zastopata prof. dr. Luka Snoj z Inštituta Jožef Stefan ter Rok Šabjan s podjetja Cosylab.

IFMIF-DONES je kratica za Mednarodno napravo za obsevanje fuzijskih materialov: DEMO usmerjen vir nevtronov (angl. International Fusion Materials Irradiation Facility: Demo Oriented NEutron Source), in bo edinstvena znanstvena infrastruktura na svetu, kjer bodo testirali materiali za prihodnje fuzijske elektrarne kot DEMO (prototip demonstracijskega fuzijskega reaktorja).

Decembra 2017 je Fusion for Energy (F4E)  pozitivno ocenil skupni španski in hrvaški predlog za lokacijo IFMIF-DONES v Granadi. Evropski strateški forum o raziskovalnih infrastrukturah (ESFRI) je prepoznal IFMIF-DONES  kot ključno raziskovalno infrastrukturo in ga vključil v svoj načrt kot projekt na področju energetike.  IFMIF-DONES bo torej edinstven mednarodni objekt. Poleg pomena za razvoj fuzije kot vira energije bo zelo pomemben tudi na drugih področjih raziskav in znanja, ki bodo imeli koristi od njegove tehnologije, kot so medicina, fizika osnovnih delcev, temeljne raziskave in industrija.

Od leve proti desni: Dr. Luka Snoj, Robert Krmelj (slovenski veleposlanik v Španiji) in Rok Šabjan na lokaciji izgradnje IFMIF-DONES.
Photo by L. Snoj

Dodatne povezave:
https://ifmif-dones.es/
https://euro-fusion.org/
https://euro-fusion.org/related/ifmif-dones/international-materials-facility-ifmif-dones-starts-construction-phase/
https://www.sfa-fuzija.si/
https://twitter.com/LukaSnoj
https://twitter.com/IFMIF_DONES