• Prelomni dosežek evropskih raziskovalcev konzorcija EUROfusion v eksperimentalnem fuzijskem reaktorju JET (Joint European Torus, Oksford, VB)
  • Rekordnih 59 MJ fuzijske energije dokazuje potencial fuzijske energije
  • Dobljeni rezultati so skladni z napovedmi in dober obet za ITER
  • Fuzijska energija lahko zagotovi varno in učinkovito nizkoogljično proizvodnjo energije

Danes objavljeni rekordni dosežek je rezultat več kot dveh desetletij raziskav in je najbolj nazoren prikaz potenciala fuzijske energije za zagotavljanje varne in trajnostne nizkoogljične energije.

Raziskovalci konzorcija EUROfusion, ki ga sofinancira Evropska komisija in združuje 4800 znanstvenikov, inženirjev, ekspertov in študentov iz vse Evrope, med njimi so tudi slovenski raziskovalci povezani v Slovenski fuzijski asociaciji (SFA), so z napravo Joint European Torus (JET) proizvedli rekordnih 59 megajoulov (MJ) fuzijske energije.

Na JET-u, največji obratujoči fuzijski napravi na svetu s sedežem v UK Atomic Energy Authority (UKAEA) v Oxfordu, so več kot podvojili prejšnji rekordni dosežek, ki je znašal 21,7 MJ in je bil na isti napravi dosežen leta 1997. Rekord je dosežen v okviru skrbno načrtovane eksperimentalne kampanje konzorcija EUROfusion in odraža več kot dve desetletji napredka v fuzijskih raziskavah. Glavni cilj kampanje je, da že v času gradnje večje in naprednejše fuzijske naprave Iter v Franciji priskrbi čim več znanstvenih podatkov v podporo njegovemu delovanju.

Iter je mednarodni fuzijski raziskovalni projekt s sedežem na jugu Francije. Cilj projekta, ki ga podpirajo Evropska unija, Japonska, ZDA, Kitajska, Indija, Južna Koreja in Rusija, je dokazati znanstveno in tehnološko izvedljivost pridobivanja fuzijske energije.

Zaradi vse večje težnje po razogljičeni proizvodnji energije je uspeh v JETu velik korak v razvoju fuzije kot varnega, učinkovitega, nizkoogljičnega vira energije v bitki s svetovno energetsko krizo.